Ziołowy ogródek – jak go założyć i utrzymać

084da5c4fc42d53f4ef4c7795aa05b52Ziołowe ogródki cieszą się coraz większą popularnością. Trzeba przyznać, że to bardzo dobra tendencja, gdyż ziołowe ogródki są łatwe do założenia, a dają realne korzyści – dzięki nim mamy dostęp do świeżych i zdrowych ziół, które powinny być jedyna z obowiązkowych elementów zdrowej i równoważonej kuchni. Maj one mnóstwo korzystnych substancji, olejki eteryczne, dobrze wpływa na układ trawienny, na funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego warto zadbać o to, by i w naszym przydomowym ogrodzie znalazło się miejsce na świeże zioła. Wbrew pozorom nie są one aż tak trudne w uprawie, choć oczywiście trzeba wybrać odpowiednie gatunki. W naszych warunkach doskonale udadzą się nawet niektóre zioła charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Dlatego ogródek ziołowy warto jest założyć, by móc z niego czerpać tego typu dodatki do smakowitych potraw, nalewek oraz syropów, gdyż takie zastosowanie także mają niektóre zioła. Oprócz ziół śródziemnomorskich, warto też znaleźć w naszym ogrodzie miejsce na zioła typowe dla kuchni polskiej – można wyhodować z nasion jednoroczne zioła, takie jak ogórecznik, majeranek, dwuletni kminek, wieloletnią miętę – szczególnie polecana jest mięta pieprzowa, doskonała do leczenia dolegliwości układu trawiennego, jak i uśmierzania bólu głowy. Będzie też dodatkiem do napojów i potraw dodającym im orzeźwiającego charakteru. Typowe dla kuchni śródziemnomorskiej są zaś takie wieloletnie zioła, jak estragon, oregano, tymianek. Można je wyhodować z nasion. Oregano i estragon dość dobrze znoszą nawet ciężkie zimy, lecz ogródek ziołowy zawsze dobrze jest przed zimą zabezpieczyć, na wszelki wypadku, gdyż jeśli zima będzie mroźna a bezśnieżna – może się okazać, że zioła nie przetrwają, nawet te najbardziej odporne. Warto też wiedzieć, na jaką uprawę się w ogóle opłaca porywać. Przede wszystkim lepiej jest do ogródka przenosić już gotowe sadzonki, wyhodowane z nasion w warunkach domowych. Zioła wysiewamy ok, w połowie marca, do skrzynek, doniczek, do dobrej ziemi. Ustawimy te skrzynki w nasłonecznionym miejscu, najlepiej na parapetach od południowej strony i podlewany często, tak, by ziemia zawsze była wilgotna. Dzięki temu zapewnimy ziołom odpowiednie warunki do wykiełkowania. Z nasion można z powodzeniem wyhodować oregano, tymianek – nie martwmy się, jeśli tylko niektóre nasionka wzejdą. Te rośliny należą do silnie krzewiący się, gdy będziemy często korzystać z naszego ogródka i obcinać zioła, to będą się one rozkrzewiać, dlatego nawet z kilku nasionek da się wyhodować potem w przyszłości duża kępę oregano – ta roślina dość dobrze się przyjmuje i świetnie sobie radzi. Podobnie jak estragon, który na zimę uschnie i będzie wypuszczał od korzeni na wiosnę. Tymianek jest nieco trudniejszy w uprawie, ma delikatne listki, dlatego lepiej jest go wyhodować z sadzonki, kupionej w sklepie, podobnie jak bazylię – jest ona jednoroczną rośliną, mało odporną na zimo i na braki wody. Zioła więc trzeba odpowiednio podlewać, oregano jest odporniejsze niż bazylia.

Podziel się