ogród 

Prawie wszystko o uprawie cebuli

cebulaNajstarszą rośliną uprawową, którą zna człowiek jest cebula zwyczajna. Cebula zwyczajna jest rośliną, która pochodzi z krajów Azji Środkowej, dzisiaj jednak już się jej nie spotyka rosnącej jej w stanie dzikim. To popularne obecnie na całym świecie warzywo należy do roślin z rodziny amarylkowatych. Roślina jest chętnie wykorzystywana nie tylko do celów kuchennych, ale także do celów leczniczych. Z pokrojonej w plastry cebuli możemy przygotować syrop na kaszel, z gotowanej i rozgniecionej można robić okłady kojące owrzodzenia.

Niemal każdy, kto zajmuje się uprawą warzyw w przydomowym ogrodzie warzywnym sadzi w nim także cebulę. Na zbiór letni nasiona cebuli wysiewa się jak najwcześniejszą wiosną. Istnieją obecnie w sprzedaży także nasiona ozimych odmian cebuli. Nasiona odmian ozimych wysiewamy do gruntu późnym latem. Najlepsza pora do wysiewu ozimych odmian cebuli to druga połowa sierpnia. Cebulę możemy uprawiać nie tylko z nasion. Istnieje możliwość uprawiania jej także z wysadzonych do gruntu niewielkich cebulek, które nazywane są dymką. Podobnie, jak wysiew nasion także sadzenie dymki możemy przeprowadzić wiosną lub jesienią. Zebraną, wyrośniętą cebulę możemy przeznaczyć do bezpośrednio spożycia lub przechować ją praktycznie przez całą zimę. Cebulę przeznaczoną do przechowywania wcześniej jednak należy oczyścić, następnie wysuszyć. Dopiero tak przygotowaną cebulę umieszczamy w miejscach suchych, nie za ciepłych, ale też w takich, w którym temperatura nie spada poniżej zera.

Cebula wymaga żyznej, próchnicznej i przepuszczalnej gleby oraz słonecznego stanowiska. Najlepszy plon osiągniemy nie tylko sadząc cebulę na takim właśnie stanowisku. Warunkiem powodzenia uprawy jest gleba bogata w wapń. Jeśli w naszym ogrodzie warzywnym gleba ma odczyn kwaśny, to przed przystąpieniem do sadzenia lub wysiewu nasion cebuli należy glebę zasilić wapnem. Dobre plony uzyskamy także wtedy, kiedy jesienią przed planowanym wiosennym sadzeniem lub wysiewem nawieziemy glebę obornikiem. W następnym roku należy zmienić miejsce, na którym posadzimy cebulę. Na tym samym miejscu będziemy mogli ją wysiać lub posadzić dopiero po 5 latach przerwy. Cebulę możemy uprawiać na miejscu, na którym wcześniej rosły ziemniaki, groch lub sałata.

Najpopularniejszą metodą uprawy cebuli jest sadzenie dymki. Dymkę, w zależności od odmiany, wysadzamy do gruntu wczesną wiosną lub jesienią. Sadząc dymkę jesienią, najlepiej jest zrobić to w październiku. Dymkę sadzi się w rzędach, rzędy odsuwa się od siebie na szerokość 30 cm. Dymkę wysadzamy w rzędach, zachowując pomiędzy nimi 5 centymetrowe przerwy. Ze względu na płytki system korzeniowy należy regularnie odchwaszczać rzędy i międzyrzędzia. Cebula nadaje się do zbioru, kiedy u większości cebul załamał się szczypior. Zbiory cebuli najczęściej zaczynają się w lipcu i trwają aż do września. Najwcześniej zbiera się ozime odmiany cebuli.

Dotychczas uprawia się cebulę białą i czerwoną. Z białych odmian warto do uprawy polecić odmianę „Ailsa craig”.

Related posts