Ogród pełni wiele funkcji. Nie tylko czysto ozdobną. Warto choć część ogrodu zaadaptować więc na praktyczne cele. Można samodzielnie założyć ogródek warzywny i ziołowy, który będzie dostarczał smacznych i zdrowych składników do naszej kuchni. Takie świeże warzywa pod ręką to bardzo praktyczne i zdrowe rozwiązanie. Na pewno będą ekologiczne i zdrowsze. Dlatego warto pokusić się o ich posianie. Tak naprawdę nie ma się co obawiać, że uprawa amatorska warzyw będzie jakimś dużym wyzwaniem. Owszem, trzeba odpowiednio przygotować ziemie – jeśli w naszym ogrodzie ziemia jest taka sobie, warto przygotować zakątek, który zostanie odpowiednio dostosowany do swoich zadań. Należy usunąć wierzchnią warstwę ziemi i nawieźć takiej, która ma lepsze walory. Poza tym dobrze jest też zastosować nawóz. Dzięki temu rośliny będą lepiej rosły. Takie przygotowania należy uczynić jesienią, by wiosną ziemia była już gotowa. Sianie większości warzyw rozpoczyna się w marcu, w połowie marca. Wtedy można wysiewać warzywa korzeniowe, takiej jak marchew, pietruszka, buraki. Z kolei takie warzywa, jak dynia, ogórki, pomidory należy siać lub sadzić w połowie maja, gdy już nie ma zagrożenia przymrozkami, które mogłyby im poważnie zaszkodzić. Warto więc wybrać takie warzywa, które są łatwe w uprawie. Wymienione tutaj warzywa korzeniowe do takich właśnie należą. Warto też pamiętać, by siać je w odpowiednich odstępach. Grządki powinny być tak zaplanowane, by potem nie było problemów z ich pielęgnacją, czyli z usuwaniem chwastów, za pomocą haczyki oraz grabek. Trzeba więc tak zaplanować grządki, by te podstawowe narzędzia ogrodnicze się pomiędzy nimi zmieściły. By warzywa korzeniowe rosły odpowiednio i osiągały spore rozmiary, trzeba też pamiętać, że nie mogą być one zbyt gęsto posiane. Trzeba je więc tak posiać, by nie trzeba było ich potem przerywać. Nasionek, które są obecnie sprzedawane, od dobrych renomowanych firm ogrodniczych, mają to do siebie, że charakteryzują się bardzo dobrymi schodami. Tak więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że dosłownie z każdego nasionka wyrośnie warzywo. Trzeba to barć uwagę przy zasiewach i dobrze zaplanować te odległości. Tym samym możliwe jest uzyskanie bardziej wydajnych plonów. Marchewki czy buraki będą dzięki temu większe i kształtniejsze, niż gdyby się je posiało po prostu za gęsto. Do warzyw, które są dość dobre i łatwe w uprawie, należy także cebula., warto ja sadzić z sadzonek, malutkich cebulek dymek, a nie z nasion, gdyż taka uprawa jest bardziej wydajna. Takie warzywo jest bardzo cenne, jest wiosną choćby źródłem cennego i wartościowego odżywczo szczypiorku. Do warzyw, które warto samodzielnie uprawiać, należą także ogórki. Tutaj już ta uprawa jest nieco trudniejsza, są one bardzo wymagające. Warto też pamiętać, że ogórki nie są odporne na przymrozki, dlatego należy je posiać nieco później niż inne warzywa. Dzięki temu nie naraża się sadzonki na przemarznięcie. Dlatego warto to dobrze zaplanować, by takie zasiewy miały możliwość odpowiedniego wschodu.