Ekologiczne warzywa z własnego ogrodu

z10276086QObecnie powraca moda na ogródki warzywne. Charakterystyczne niegdyś dla wiejskiego krajobrazu, właściwie znajdowały się w pobliżu każdego wiejskiego domostwa i pełniły role czysto użytkową, tradycyjnych świeżych, zdrowych, łatwo dostępnych i tanich warzyw. Obecnie coraz więcej osób z pasji, z chęci zdrowego odżywiania, prowadzenia ekologicznego trybu życia – powraca do tych tradycji, choć w nieco innej formie, niż to było dawniej. Na pewno coraz więcej osób zwraca uwagę na to, by tę przestrzeń przydomową – szczególnie, jeśli nie jest ona zbyt duża- zagospodarować jednocześnie użytecznie je estetycznie. Co ważne, ogródki warzywne można jak najbardziej zagospodarować w ten właśnie sposób. Poza tym zmienia się też rodzaj upraw. Oczywiście od tradycyjnych uprawianych w przydomowych ogródkach warzyw należą od lat – marchew, pietruszka, buraki, rzodkiewki, selery, pory, fasolka, groch, ogórki, ale też pojawią się mniej typowe proporcje – typu różne gatunki sałat, szpinak, kapusta, kalarepa, kabaczki, cukinie, różne gatunki dyni. Powraca się też do dawnych tradycyjnych warzyw, typu skorzonera, rzepa – biała i fioletowa, pasternak. Chętnie też uprawiana jest cebula, ze względu na łatwość uprawy i na możliwość zapewniania sobie świeżego i zdrowego szczypiorku, na wiosnę. Dlatego przydomowy ogród może być prawdziwym polem do popisu, także dola osób, które dbają o zdrowy tryb życia i szukają możliwości zapewniania sobie zdrowych, ekologicznych warzyw. Żadne nie będą tak pewne jak te wyhodowane własną ręką. Poza tym sama ma praca przy takich warzywach – to sposób na aktywną i przyjemną rekreację. Ogród może też więc służyć nam pod tym względem. Dlatego tym bardziej warto będzie w ten sposób do tego podejść i zadbać o takie właśnie aspekty, wiążące się z posiadaniem własnego przydomowego ogrodu. Ważne jest, by stworzyć ogród, którego utrzymanie nie będzie dla nas kłopotliwe, nie przemieni się w przykry obowiązek. Jeśli więc nie mamy zbyt dużo czasu – zasiejmy mniej warzyw, nie wysilajmy się na to, by stworzyć ogromny samowystarczalny ogródek. Wystarczy , że nawet będziemy mieć trochę warzyw na swoje potrzeby, nie trzeba od razu porywać się na wielką uprawę, bo niestety – praca w ogrodzie może stać się też męcząca. Oczywiście wykonuje się tylko w sportowe czynności, typu pielenie, podwalnie – ale niekiedy wymaga to więcej czasu i zaangażowania. Dlatego niech taki ogródek nie będzie dla ans uciążliwością, ale przyjemnością. Na pewno plony z własnego ogródka, zdrowe i ekologiczne, będą doskonale nam smakować, tym bardziej, że dochodzi do tego satysfakcja, że samodzielnie je uprawialiśmy. Dlatego warto zastanowić się, jakie mamy cele związane z założeniem własnego ogródka, ile czasu chcemy i możemy poświęcać na parce ogrodowe, jakie chcemy mieć efekty uprawy, co ma ona nam dać. Dzięki temu będziemy wiedzieć, czy nie porywamy się na zbyt duże przedsięwzięcia, z którego będziemy musieli prędzej czy późnej zrezygnować, gdyż nie podołamy.

Podziel się